Pentru cei care apreciaza HIP HOPul craiovean:
Interviu NOSTRADAMUS (4 decembrie 2008)
http://www.sunetesubsol.net/index.php/s ... evita.html
dagmar: Salut ! Nu ne-am mai auzit de ceva timp. Ce mai faci ?
NOSTRADAMUS: Sar’na ! In linii mari, fac bine. Inca pe linia de plutire.
dagmar : Mai intai, sa facem o mica prezentare a omului din spatele artistul « Nostradamus ». Te rog, prezinta-te pentru cei care te cunosc mai putin.
NOSTRADAMUS: Catalin-Stefan Paunescu, 20 de ani, un om normal: fiu, iubit, prieten, coleg (diferite functii pe care incerc sa le indeplinesc cat mai bine).
dagmar: Stiu ca esti student. Cum merge facultatea ?
NOSTRADAMUS: Sunt student la psihologie in anul 2. E o facultate interesanta, nu stiu cat o sa ma bazez pe ea in plan profesional, insa ca om sunt sigur ca ma va ajuta.
dagmar: Deci a trebuit sa te muti in Bucuresti. Cum ti se pare capitala ?
NOSTRADAMUS: Bucurestiul e un oras agitat si plin de oportunitati, insa eu nici pana in momentul de fata nu m-am adaptat. Ma oboseste enorm si nu cred ca as putea sa ma stabilesc aici. Inima mea ramane in Banie.
dagmar: « Capitala » vs « Provincie ». Ce parere ai despre acest subiect ?
NOSTRADAMUS: Asta e un fel de east coast/west coast ) ? Nu mi se pare ca ar trebui sa existe un « vs. » intre acesti 2 termeni. Referitor la cam toate domeniile, de pe la Bucuresti se da tonul, insa fiecare zona/oras etc. are partile sale bune si proaste, valori dar si hibe. Pana la urma, de 2 ani de cand sunt in capitala am cunoscut destul de putini oameni nascuti si crescuti aici, e o migratie continua.
dagmar: Sa trecem acum la intrebarile legate muzica. « Nostradamus » este un nume deja consacrat in HIP HOPul Craiovean, dar si pe plan national. Care a fost primul tau contact cu HIP HOP-ul ?
NOSTRADAMUS: Asta cu « nume consacrat pe plan national » e cam pompoasa asa pentru mine, sa sune bine . Chiar acum cateva zile imi aduceam aminte, prima oara prin ’97 am fost intr-o excursie unde am cunoscut niste baieti mai mari care ascultau Bug « Hoteluri ». Tin minte ca mi-a ramas in cap versul lui Uzzi « va iubesc pe toate, nu vreau decat sa va fut ». M-a impresionat enorm la momentu ala . Dup-aia am inceput sa cumpar orice caseta pe care aparea semnu cu « ATENTIE ! Versuri Obscene » si...restu a venit de la sine.
dagmar: Despre artistul « Nostradamus ». Ce a mai facut el in ultimul timp ?
NOSTRADAMUS: Pai am incropit un studio de inregistrari in Craiova, am tot strans bani de scule, am mai facut ceva beaturi, am facut un mixtape cu Dj Hash si baietii de la « Sunete Sub.Sol » si, cel mai important, am inceput lucrul la un album solo.
dagmar: « Proxima Evita ». Ce se mai aude despre trupa ? Care mai este componenta ?
NOSTRADAMUS: Cu Proxima incepusem lucrul la al 2lea material, dar pana la urma am hotarat sa spargem trupa fiindca ne miscam extrem de greu, eram 4 oameni si nu ne sincronizam niciodata, Mortu si Hash erau angajati, MCA da BACu-n vara, eu pe la Bucuresti...se-ntelege de la sine. Am ramas prieteni in continuare, colaboram ocazional, dar nu ne mai permiteam sa ramanem sub o singura egida.
dagmar: « Nostradamus (Laboratoru') - [productie] ». Ce reprezinta acest proiect ?
NOSTRADAMUS: « Laboratoru’ » este numele studioului de care ma ocup, ajutat de Mutu si Rashid...si vrem sa-l dezvoltam si ca label independent care sa promoveze momentan numele : Viollent, KrafTu, Nostradamus si Dj Hash. Partea cu productia la servicii legate de productie de instrumentale, inregistrari audio etc. Acum am pus pe pagina de myspace cateva beaturi pe care le-am bagat la vanzare pentru cei interesati.
dagmar: Pana acum ti se pare ca merge acest proiect ?
NOSTRADAMUS: Studioul s-a miscat destul de bine de la infiintarea sa, continuam sa investim in el, sa-l ducem la un nivel cat mai profesional. In mai putin de un an au iesit sub aceasta egida mixtapeul de care am vorbit si albumul « Faliment » al lui Mutu, mai e pe teava « Puzzle »-KrafTu, au mai tras materiale la noi si Adriana, El Nino si altii.
dagmar: Ce alte planuri de viitor ai din punct de vedere muzical ? Cand te vom vedea din nou pe scena ?
NOSTRADAMUS: Am un concert sambata pe 6 in club Corner in Bucuresti cu El Nino + alti invitati, apoi o sa intru in studio sa lucrez la acest LP pe care il pregatesc, fiind primul material solo vreau sa ma reprezinte in totalitate si sunt atent la toate detaliile. Asta ma cam incetineste, dar toate la vremea lor.
dagmar: Sa ne intoarcem la discutii mai generale despre HIP HOP. Descrie-ne cum intelege artistul « Nostradamus » miscarea ?
NOSTRADAMUS: Pentru mine miscarea, din punct de vedere teoretic, reprezinta o adevarata comunitate, oameni care se sustin si se respecta reciproc, o legatura speciala intre artisti si public...din pacate in ultima vreme acest spirit incepe sa se stinga. (e doar definitia mea personala, nu stiu ce inseamna miscare in DEXul reparilor)
dagmar: Vesnica si nelipsita intrebare : Exista miscare ? Cum ti se pare ca a evoluat miscarea HIP HOP la noi si ce PREVEDE « Nostradamus » pentru viitor ?
NOSTRADAMUS: Dupa cum am spus mai sus, d.p.d.v. al teoriei mele « miscarea » a inceput sa se stinga. Asta nu inseamna ca nu exista ACTIVITATE in domeniul hip-hop. Inca sunt oameni dedicati care fac muzica de calitate, dar probabil observati ca exista o adevarata criza, ca nu se mai vinde nimic, ca nu vine lumea la concerte. Traiesc cu speranta ca e ceva natural sa fie fluctuatii ale valurilor muzicale asa cum in 98-99 a fost un fenomen rap, apoi a fost o criza, prin 2005 iar a fost un an foarte bun, prefer sa cred ca istoria se repeta si ca... « vor veni vremuri mai bune »
dagmar: Legat de acest subiect. Cum s-au schimbat preferintele tale muzicale in ultimii ani ? Asculti acum mai mult rap romanesc sau strain ?
NOSTRADAMUS: Sincer nu mai am timp sa ascult muzica asa cum faceam inainte. Stiu ca acum vreo 4-5 ani cand mi-am pus net acasa ascultam excesiv de mult rap de-afara, am avut sansa sa devorez toate albumele alea pe care le notam cand ma uitam la clipuri la YO ! si apareau acolo sub numele pieselor. In schimb acum s-a ajuns la o saturatie, avem totul asa sub nas si la un volum asa mare incat acum mi-e dor de vremurile cand prindeai un CD sau o caseta straina si le ascultai pana le invatai pe de rost.
dagmar: HIP HOP din Craiova. O parere personala despre ce se intampla acolo ?
NOSTRADAMUS: Acasa treaba inca se misca, C.I.A. sunt pe val, Mutu a dat acum cu albumu, sa vedem raspunsul publicului. Insa ma intristeaza faptul ca desi sunt o gramada de copii care incearca sa faca o treaba, nici unul nu e destul de serios si perseverent. Din generatia asta « mai proaspata », in afara de KrafTu care e un baiat talentat si serios, nu mi-a atras nimeni atentia in mod special.
dagmar: Pentru cei care nu stiu prea multe despre miscarea din Craiova, poti sa ne faci un mic rezumat despre cum au evoluat lucrurile ?
NOSTRADAMUS: Pai in Craiova a existat miscare hip-hop de mult timp, plecand de la generatia « veteranilor » Babacu (RIP), Conflikt Stradal sau Prophetu’ care cantau prin diferite cluburi, unde mai tarziu ne-am alaturat si noi (eu, El Nino, Chopo etc.). Primul material discografic a fost Colaj Urban in 2005, succesul acestuia a dat un impuls catre afirmare si a urmat aparitia mai multor albume.
dagmar: Erai la un moment dat membru URSS (Underground Rap South Squad). Ce ne poti spune despre URSS si de ce a luat sfarsit colaborarea intre membri ?
NOSTRADAMUS: Perioada URSS a fost tare ! Eram un grup de prieteni care impartaseam aceeasi pasiune, ne ocupam cu concerte, colaboram. Am facut ceva show-uri in Craiova, trupe apreciate in tara. Colaborarea s-a stins treptat, nu a fost nici un incident, fiecare a ales alte drumuri, eu am intrat in Proxima, El Nino si-a facut treaba solo, Chopo cu Viollent, iar altii au decis ca raman la stadiul de ascultatori.
dagmar: Un mesaj de incheiere pentru cei care au avut curiozitatea sa afle mai multe despre tine.
NOSTRADAMUS: Multumesc pentru rabdare si stati tunati In Laborator clocotesc ceva licori ce stau sa explodeze !
dagmar: Multumesc pentru timpul acordat si pentru raspunsuri.
NOSTRADAMUS: Cu placere...oricand !
http://www.myspace.com/nostradamusproximaevita
Interviuri KrafTu / Nostradamus
- dagmar
- fratele meu tu esti baiat
Interviuri KrafTu / Nostradamus
Last edited by dagmar on Sat Jan 31, 2009 11:08 pm, edited 3 times in total.
www.cia-online.ro
www.cia.myforum.ro
Hip-hopu' n-a murit, intre noi doar fie vorba / S-a mutat mai hacana, ia ghici unde? la Craiova
www.cia.myforum.ro
Hip-hopu' n-a murit, intre noi doar fie vorba / S-a mutat mai hacana, ia ghici unde? la Craiova
NOSTRADAMUS : Cu Proxima incepusem lucrul la al 2lea material, dar pana la urma am hotarat sa spargem trupa fiindca ne miscam extrem de greu, eram 4 oameni si nu ne sincronizam niciodata, Mortu si Hash erau angajati, MCA da BACu-n vara, eu pe la Bucuresti...se-ntelege de la sine. Am ramas prieteni in continuare, colaboram ocazional, dar nu ne mai permiteam sa ramanem sub o singura egida.

ca idee asa..."Mortu" acum doar produce beat-uri (sub numele Non Grata) si primul material este in colaborare cu MCA (asta sa nu zica lumea ca noi doi am murit)
- dagmar
- fratele meu tu esti baiat
Seria interviurilor cu artisti din Craiova continua :
Interviu KRAFTU - 1 februarie 2009
dagmar : Salut ! Iti multumesc ca ai acceptat sa dai acest interviu !
KrafTu : Este placerea mea !
dagmar : As vrea sa iti spun ca acest interviu a fost cerut de catre cei care iti asculta muzica chiar de cand ai anuntat promo-ul albumului, deoarece au vrut sa te cunoasca mai bine. Pentru ei, spune-ne te rog cate ceva despre KrafTu…
KrafTu : KrafTu este o masca pentru Popescu Dan Florin, nascut in Craiova, pe 4 martie.
Sunt elev momentan si ma ocup destul de mult de muzica ; este pe primul plan.
dagmar : Sa incepem prin a discuta despre albumul « Puzzle » care a aparut de curand. Poveste-ne, te rog, despre « elementele acestui puzzle ».
KrafTu : Pe album sunt bucati din viata mea, diferite filme, momente, trairi. Este ego-rap, ce-am simtit, am scris. Albumul este chill, mie imi da o stare de bine, ma bine dispune, este adevarat ca sunt si piese triste pe care le ascult si ma linistesc. Pe album am colaborat cu Dricu, atat MC cat si producator, cu ViolLent, Lecart. De productie s-a ocupat Dricu, Watavu, Mef15to, XPL si Mitza.
dagmar : Coperta albumului a fost foarte laudata. Poveste-ne si despre ea.
KrafTu : Coperta este facuta de Phane din Bucuresti si e foarte tareee, mai e ceva de zis ?
S-a semnat omu’ acolo, piesa bonus de pe album e produsa tot del el, dar am fost eu hater si n-am mai scris, piesa bonus este « De azi de maine » cu Loyal si Lecart.
dagmar : Desi ai mai raspuns la aceste intrebari, mai spune-ne o data de cum se poate achizitiona albumul atat in Craiova, cat si in restul tarii? Si vorbeste-ne putin si despre promovare…
KrafTu : Albumul costa 15 RON si este disponibil de o saptamana. Cei din Craiova il pot cumpara de la mine si cei din alte orase il vor primi prin posta, contactandu-ma la adresa de mail/yahoo hh_kraft. Despre promovare…ce sa zic, a fost destul de raspandita vestea pe internet, in cateva zile au facut piesele oferite 10.000 de ascultari pe www.myspace.com/KrafTu . Am vorbit cu Brugner si in curand o sa filmez pentru Urban Groove, deci toata lumea sa fie cu ochii pe net, tv si alte astea.
dagmar : Revenind la artistul KrafTu. Poveste-ne cum te-ai hotarat sa iti alegi acest « nume de scena ».
KrafTu : Pe Kraft l-am cunoscut in generala cand faceam germana, kraft = putere, si imi placea cum suna. Bine ca dupa am vrut sa schimb numele, sa caut numele potrivit. Am caut ce am cautat si am ramas la KrafTu.
dagmar : Revenind la pasiunea te pentru muzica. Care a fost primul tau contact cu hip-hopul?
KrafTu : Eu n-am inceput ca toti reparii cu Das Efx si Pete Rock, am ascultat vremurile alea in timpurile astea si nu ma atrag; eu am inceput sa ascult cu 50 Cent si am ramas fidel, sunt fan, m-a marcat foarte tare Nas si Quan – Just a moment.
dagmar : Si primul contact cu « microfonul » ?
KrafTu : Primu contact cu un microfon… de calculator l-am avut de mult, nu stiu exact cand, dupa am tras pe un microfon mai bun, dar nu profesional. Acum sunt cu oamenii mei in Laborator. Eu sunt constient ca am evoluat ca mc, ca om m-am schimbat deci totul este bine, pana acum.
dagmar : Ce mai asculti acum? Ce am putea regasi in playlistul tau?
KrafTu : Ascultam mult hip-hop romanesc, acum nu prea; in playlist am Blue si Exile, 50, Murs, Atmosphere, Andre the Giant. MASTA ACE, Punch N’Words, ceva de genu.
dagmar : Craiova. Reprezinti miscarea. O parere personala despre hip-hopul craiovean ?
KrafTu : In Craiova exista miscare, nu exista atat de multa sustinere cum ar trebui, dar este miscare, pana acum CIA au dovedit ca au un public numeros si galagios, tot respectul.
dagmar : Despre hip-hopul romanesc ce crezi ?
KrafTu : Hip-hopul la noi e bun, asta care e, lumea asculta, dar parca apar prea multi si PROSTI, ca de exemplu nu am nimic cu unu care apare acum si rupe gura targului, tot respectul aici.
dagmar : « Laboratoru’ »… ce reprezinta acest proiect pentru tine ?
KrafTu : Laboratoru’… AICI se face treaba, mai multe detalii la vremea lor, urmeaza ceva tare, o surpriza placuta din laborator. Albumul lui Mutu a fost primul scos din laborator, dupa a urmat al meu, « Puzzle », vine si albumul Nostradamus, album Viollent. Nu stiu date, nimic.
dagmar : Ca tot ne-am intors la album, cum ti s-a parut ca a fost primit pana acum?
KrafTu : Muzica se asculta, nu se cumpara, asta pot zice, degajat. Sa vedem cum o sa fie la concerte, nimic concret pana acum, dar am un plan. A fost primit ok, pot zice.
dagmar : Cam cand va avea loc lansarea si la ce locatie te-ai gandit ? Invitati vor fi ?
KrafTu : M-am gandit, am un plan, nu stiu daca o sa se lege ceva, dar eu incerc, nu pot sa zic nimic concret. In Craiova cluburi care sa fie si ok si sa si accepte un concert nu prea sunt, dar daca o sa reusesc sa organizez ceva frumos intr-un club tare sper ca toti « reparii », ascultatorii sa vina, altfel nu sunt solutii, daca nu e public, NU VOR FI CONCERTE.
dagmar : Am ajuns la sfarsitul acestui interviu. Spune-ne la ce ne putem astepta in viitor de la artistul KrafTu ?
KrafTu : De la un album fooarte tare, eu merg mai departe, muzica fac din placere, nu din obligatie sau alte chestii. Nu scriu asa aiurea, nu fac o piesa pentru ca trebuie sa scot un material, scriu cand am inspiratie pe beaturi cu feeling.
dagmar : In final, un mesaj pentru cei care au avut curiozitatea sa afle mai multe despre tine !
KrafTu : Va multumesc pentru suport si pentru feedback, conteaza. Iti multumesc si tie dagmar pentru interviu.
dagmar : Si eu iti multumesc pentru raspunsuri si sper sa ne auzim si la urmatorul proiect ! Succes in continuare !
KrafTu : Salut ! Ne auzim la concerte, pe strada, la bere, pe net, la telefon.
Interviu KRAFTU - 1 februarie 2009
dagmar : Salut ! Iti multumesc ca ai acceptat sa dai acest interviu !
KrafTu : Este placerea mea !
dagmar : As vrea sa iti spun ca acest interviu a fost cerut de catre cei care iti asculta muzica chiar de cand ai anuntat promo-ul albumului, deoarece au vrut sa te cunoasca mai bine. Pentru ei, spune-ne te rog cate ceva despre KrafTu…
KrafTu : KrafTu este o masca pentru Popescu Dan Florin, nascut in Craiova, pe 4 martie.
Sunt elev momentan si ma ocup destul de mult de muzica ; este pe primul plan.
dagmar : Sa incepem prin a discuta despre albumul « Puzzle » care a aparut de curand. Poveste-ne, te rog, despre « elementele acestui puzzle ».
KrafTu : Pe album sunt bucati din viata mea, diferite filme, momente, trairi. Este ego-rap, ce-am simtit, am scris. Albumul este chill, mie imi da o stare de bine, ma bine dispune, este adevarat ca sunt si piese triste pe care le ascult si ma linistesc. Pe album am colaborat cu Dricu, atat MC cat si producator, cu ViolLent, Lecart. De productie s-a ocupat Dricu, Watavu, Mef15to, XPL si Mitza.
dagmar : Coperta albumului a fost foarte laudata. Poveste-ne si despre ea.
KrafTu : Coperta este facuta de Phane din Bucuresti si e foarte tareee, mai e ceva de zis ?
S-a semnat omu’ acolo, piesa bonus de pe album e produsa tot del el, dar am fost eu hater si n-am mai scris, piesa bonus este « De azi de maine » cu Loyal si Lecart.
dagmar : Desi ai mai raspuns la aceste intrebari, mai spune-ne o data de cum se poate achizitiona albumul atat in Craiova, cat si in restul tarii? Si vorbeste-ne putin si despre promovare…
KrafTu : Albumul costa 15 RON si este disponibil de o saptamana. Cei din Craiova il pot cumpara de la mine si cei din alte orase il vor primi prin posta, contactandu-ma la adresa de mail/yahoo hh_kraft. Despre promovare…ce sa zic, a fost destul de raspandita vestea pe internet, in cateva zile au facut piesele oferite 10.000 de ascultari pe www.myspace.com/KrafTu . Am vorbit cu Brugner si in curand o sa filmez pentru Urban Groove, deci toata lumea sa fie cu ochii pe net, tv si alte astea.
dagmar : Revenind la artistul KrafTu. Poveste-ne cum te-ai hotarat sa iti alegi acest « nume de scena ».
KrafTu : Pe Kraft l-am cunoscut in generala cand faceam germana, kraft = putere, si imi placea cum suna. Bine ca dupa am vrut sa schimb numele, sa caut numele potrivit. Am caut ce am cautat si am ramas la KrafTu.
dagmar : Revenind la pasiunea te pentru muzica. Care a fost primul tau contact cu hip-hopul?
KrafTu : Eu n-am inceput ca toti reparii cu Das Efx si Pete Rock, am ascultat vremurile alea in timpurile astea si nu ma atrag; eu am inceput sa ascult cu 50 Cent si am ramas fidel, sunt fan, m-a marcat foarte tare Nas si Quan – Just a moment.
dagmar : Si primul contact cu « microfonul » ?
KrafTu : Primu contact cu un microfon… de calculator l-am avut de mult, nu stiu exact cand, dupa am tras pe un microfon mai bun, dar nu profesional. Acum sunt cu oamenii mei in Laborator. Eu sunt constient ca am evoluat ca mc, ca om m-am schimbat deci totul este bine, pana acum.
dagmar : Ce mai asculti acum? Ce am putea regasi in playlistul tau?
KrafTu : Ascultam mult hip-hop romanesc, acum nu prea; in playlist am Blue si Exile, 50, Murs, Atmosphere, Andre the Giant. MASTA ACE, Punch N’Words, ceva de genu.
dagmar : Craiova. Reprezinti miscarea. O parere personala despre hip-hopul craiovean ?
KrafTu : In Craiova exista miscare, nu exista atat de multa sustinere cum ar trebui, dar este miscare, pana acum CIA au dovedit ca au un public numeros si galagios, tot respectul.
dagmar : Despre hip-hopul romanesc ce crezi ?
KrafTu : Hip-hopul la noi e bun, asta care e, lumea asculta, dar parca apar prea multi si PROSTI, ca de exemplu nu am nimic cu unu care apare acum si rupe gura targului, tot respectul aici.
dagmar : « Laboratoru’ »… ce reprezinta acest proiect pentru tine ?
KrafTu : Laboratoru’… AICI se face treaba, mai multe detalii la vremea lor, urmeaza ceva tare, o surpriza placuta din laborator. Albumul lui Mutu a fost primul scos din laborator, dupa a urmat al meu, « Puzzle », vine si albumul Nostradamus, album Viollent. Nu stiu date, nimic.
dagmar : Ca tot ne-am intors la album, cum ti s-a parut ca a fost primit pana acum?
KrafTu : Muzica se asculta, nu se cumpara, asta pot zice, degajat. Sa vedem cum o sa fie la concerte, nimic concret pana acum, dar am un plan. A fost primit ok, pot zice.
dagmar : Cam cand va avea loc lansarea si la ce locatie te-ai gandit ? Invitati vor fi ?
KrafTu : M-am gandit, am un plan, nu stiu daca o sa se lege ceva, dar eu incerc, nu pot sa zic nimic concret. In Craiova cluburi care sa fie si ok si sa si accepte un concert nu prea sunt, dar daca o sa reusesc sa organizez ceva frumos intr-un club tare sper ca toti « reparii », ascultatorii sa vina, altfel nu sunt solutii, daca nu e public, NU VOR FI CONCERTE.
dagmar : Am ajuns la sfarsitul acestui interviu. Spune-ne la ce ne putem astepta in viitor de la artistul KrafTu ?
KrafTu : De la un album fooarte tare, eu merg mai departe, muzica fac din placere, nu din obligatie sau alte chestii. Nu scriu asa aiurea, nu fac o piesa pentru ca trebuie sa scot un material, scriu cand am inspiratie pe beaturi cu feeling.
dagmar : In final, un mesaj pentru cei care au avut curiozitatea sa afle mai multe despre tine !
KrafTu : Va multumesc pentru suport si pentru feedback, conteaza. Iti multumesc si tie dagmar pentru interviu.
dagmar : Si eu iti multumesc pentru raspunsuri si sper sa ne auzim si la urmatorul proiect ! Succes in continuare !
KrafTu : Salut ! Ne auzim la concerte, pe strada, la bere, pe net, la telefon.
www.cia-online.ro
www.cia.myforum.ro
www.cia.myforum.ro